Maelsonstraat 26
1624 NP Hoorn
T. 0229 584040
 

Geachte nieuwsbrieflezer,

De nieuwsbrief november is uit. Met in deze uitgave weer diverse actuele onderwerpen.
Wilt u meer informatie, neem dan gerust contact op met ons kantoor of maak gebruik van de links onder aan de betreffende artikelen. Wij nemen dan snel contact met u op.

Met vriendelijke groet,

Alsema Van Duin Notaris & Juristen
mr. S.N.C.M Alsema-van Duin
mr. P.R. Alsema
Maelsonstraat 26
1624 NP Hoorn
T: (0229) 58 40 40
E: info@alsemavanduin.nl
I: www.alsemavanduin.nl

Grote vrijstelling eigen woning is terug

Hij is weer terug van weggeweest. Met ingang van 1 januari 2017 geldt er weer een hoge vrijstelling voor een schenking die wordt ontvangen in het kader van de eigen woning. Op het hoogtepunt van de (gelukkig) achter ons liggende crisis op de woningmarkt gaf de overheid de woningmarkt een impuls door tijdelijk een bijzondere verhoogde vrijstelling voor de schenkbelasting in te voeren. Gedurende circa anderhalf jaar was het toegestaan dat iedereen aan iedereen maximaal €100.000,-- mocht schenken onder de voorwaarde dat dit geld gebruikt zou worden voor aankoop of verbouwing van een eigen woning, of voor het aflossen van een eigen woning hypotheek.

Lees het volledige artikel

 

Afspraken over de gemeenschappelijke woning als de samenwoning eindigt

Wanneer ongehuwde samenwoners van elkaar willen scheiden, moeten zij met elkaar bekijken hoe de bezittingen en schulden zullen worden verdeeld. Het is verstandig om bij het aangaan van de samenwoning en de aankoop van de woning een samenlevingsovereenkomst af te sluiten. In zo'n akte staan ook al afspraken over wat tussen de samenwoners geldt als zij uit elkaar mochten gaan. Bijvoorbeeld is dan al vastgelegd welke inboedelzaken privé blijven. Daarover kun je dan geen ruzie meer maken.

Lees het volledige artikel

 

De boedelbeschrijving beschreven

Wij krijgen nogal eens de vraag wat een boedelbeschrijving precies is en wanneer deze opgemaakt moet worden. Vaak denkt men dat een boedelbeschrijving een beschrijving is van de inboedelgoederen die in een nalatenschap aanwezig zijn. Met “boedel” wordt echter niet de inboedel bedoeld, maar een hele nalatenschap. Een boedelbeschrijving is dan ook een inventarisatie van alles wat tot een nalatenschap behoort, dat zijn alle bezittingen en alle schulden van een overledene. De boedelbeschrijving geeft de samenstelling van de nalatenschap weer op de datum van overlijden.

Lees het volledige artikel

 

Regeling verborgen gebreken woning blijft heet hangijzer

In de dagelijkse praktijk krijgen wij regelmatig te maken met (ernstige) gebreken die pas na de overdracht van een bestaande woning kenbaar worden voor de nieuwe eigenaar. De waslijst met voorbeelden is eindeloos. Van een vaatwasmachine waarbij de afvoer alleen in de kruipruimte wegliep, tot volkomen uitgespoelde funderingen en doorslaande vochtplekken verstopt achter een vaste kast etc. etc.

Lees het volledige artikel

 

 
Disclaimer
Hoewel aan de samenstelling van deze nieuwsbrief de uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie