|
Geachte nieuwsbrieflezer, De nieuwsbrief februari is uit. Met in deze uitgave weer diverse actuele onderwerpen.
Wilt u meer informatie, neem dan gerust contact op met ons kantoor of maak gebruik van de links onder aan de betreffende artikelen. Wij nemen dan snel contact met u op. Met vriendelijke groet, Alsema Van Duin Notaris & Juristen |
|||||
5%-regeling stok achter de deur bij aankoop nieuwbouw woningNu er na de crisis eindelijk weer nieuwbouwprojecten gerealiseerd worden is het goed om eens stil te staan bij de zogenaamde 5%-regeling. In de praktijk wil het nogal eens voorkomen dat er bij oplevering van een nieuwbouwwoning een aantal gebreken wordt geconstateerd. Uiteraard is de aannemer dan verplicht deze gebreken alsnog op te lossen. Indien op dat moment de aannemer de complete koop-/aanneemsom al op zijn rekening heeft staan wilde het wel eens zo zijn dat de aannemer geen haast maakte met het herstellen van de gebreken. Sinds 2003 is hiervoor een wettelijke regeling opgenomen in het Burgerlijk Wetboek.
Goed samenleefcontract is noodzaakRecente statistieken wijzen uit dat steeds meer stellen besluiten om te gaan samenwonen in plaats van trouwen. Voor het eerst in de geschiedenis zijn er vorig jaar meer kinderen geboren binnen samenleefrelaties dan binnen het huwelijk. Bij een huwelijk is er een uitgebreide regeling in de wet opgenomen waardoor problemen bij uit elkaar gaan of bij overlijden voorkomen worden. Tussen een stel dat gaat samenwonen is in de wet helemaal niets geregeld.
|
Trouwen: uitsluitingsclausule of insluitingsclausule?Als een stel in Nederland trouwt zonder het maken van huwelijkse voorwaarden, ontstaat de algehele of wettelijke gemeenschap van goederen: het hele vermogen is dan vanaf het jawoord gemeenschappelijk. Inmiddels heeft de Tweede Kamer ingestemd met een initiatiefwetsvoorstel om de wettelijke gemeenschap van goederen te beperken. Het is de bedoeling van wetgever om het vermogen dat de echtgenoten al voor het huwelijk bezitten, privé te laten blijven. Ook moeten erfenissen en schenkingen privé blijven van een echtgenoot. Dit laatste wordt ook wel de uitsluitingsclausule genoemd.
Bijzondere omstandigheden, bijzondere oplossingen….Bijna iedereen weet wel ongeveer wat een samenlevingsovereenkomst is: een overeenkomst waarin men financiële afspraken maakt met iemand waarmee een gemeenschappelijke huishouding wordt gevoerd. Meestal wordt zo'n contract door twee personen met elkaar gesloten, maar er kunnen ook situaties zijn waarin meer dan twee personen een samenlevingsovereenkomst sluiten. Er hoeft overigens ook niet altijd sprake te zijn van een liefdesrelatie, men kan ook als huisgenoten een gemeenschappelijke huishouding voeren. Bijvoorbeeld een samenlevingsovereenkomst tussen een broer en zus is ook mogelijk.
|
|